Italské Livigno je tréninkovým rájem sportovců. Pravidelně se zde vrací i náš olympijský tým!

Italské Livigno je tréninkovým rájem sportovců. Pravidelně se zde vrací i náš olympijský tým!

Datum vydání: 10.07.2024

Zatímco se v létě většina Evropy přesouvá na dovolenou do přímořských letovisek, sportovní nadšenci míří do Livigna.


Vysokohorská oblast, která se nachází v nadmořské výšce 1 816 metrů, jim totiž nabízí praktický neomezené možnosti tréninku. I proto zde během léta potkáte Český olympijský tým takřka na každém rohu – v horách, bazénu, sauně, na silnici nebo třeba na běžecké dráze! Je to navíc právě Itálie, která bude hostit příští zimní olympijské hry v roce 2026.

 

Proč musí sportovci trénovat ve vysokohorské výšce? 

Livigno, které se nachází 1 816 metrů nad mořem, se stalo rychle oblíbenou destinací sportovců, kteří sem celoročně jezdí na vysokohorský trénink. V zimě zde kraluje snowboarding, alpské lyžování a běžecké lyžování, zatímco v letních měsících převládá cyklistika, běh, pěší turistika a vodní sporty. 

 

Trénink ve vysokých nadmořských výškách je klíčový pro sportovce i amatéry, kteří chtějí zvýšit svoji sportovní výkonnost. Adaptace organismu na hypoxii podporuje tvorbu červených krvinek a optimalizuje přenos kyslíku. Po návratu do nižších nadmořských výšek přetrvává zvýšená hladina červených krvinek a díky zvýšené dostupnosti kyslíku a efektivitě se výrazně zlepšuje výkon.

 

Livigno jako venkovní sportoviště potěší běžce i cyklisty

Přírodní krása této oblasti spolu s čerstvým horským vzduchem a příjemnými teplotami poskytuje ideální prostředí pro náročný, ale zábavný trénink pod širým nebem. Rozsáhlá síť více než 1 500 kilometrů turistických tras se vine skrz alpské louky a drsný terén a nabízí různé úrovně obtížnosti. Speciální trasy pro horská kola, včetně proslulé MTB trasy Mottolino, přitahují jezdce z celého světa. Běžci mohou využít vysokohorský terén ke zlepšení vytrvalosti, například na trase půlmaratonu Stralivigno, která nabízí kombinaci náročných stoupání a nádherných výhledů. 

 

Letní teploty v této oblasti, které se průměrně pohybují mezi 10 °C a 25 °C, jsou ideální pro dlouhodobé venkovní aktivity. Čistý, svěží vzduch a přírodní scenérie v Livignu vytvářejí bezkonkurenční tréninkový zážitek, který zlepšuje jak fyzickou kondici, tak duševní pohodu.
 

 

Překvapí vás Aquagranda, přípravné centrum pro olympijské hry

Aquagranda je jedním z největších moderních sportovních a wellness center v Evropě. Od října 2022 je zároveň uznána Italským národním olympijským výborem (CONI) jako olympijské přípravné centrum, které splňuje veškeré požadavky na kvalitu stanovené sportovními federacemi. Sportovci a národní týmy různých disciplín sem pravidelně jezdí na kondiční tréninky a zdokonalování aerobní formy. 

 

Vedle rozsáhlé bazénové zóny disponuje také nejmodernějším fitness centrem o rozloze 350 metrů čtverečních, které je vybaveno nejmodernějším vybavením Technogym, včetně kol MagneticDays, která nabízejí pokročilý cyklistický trénink samostatně nebo pod vedením kvalifikovaných osobních trenérů. Tito trenéři navrhují individuální tréninkové plány, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám a cílům každého sportovce.

 

Aquagranda je vybavena technologií KINEO se stroji určenými pro individuální trénink, které jsou ideální pro fyzickou a sportovní rehabilitaci. Technologie KINEO, která nabízí, izometrická, izotonická a izokinetická cvičení v otevřeném a uzavřeném kinetickém řetězci, se zaměřuje na rehabilitaci a funkční trénink, a pomáhá sportovcům dosáhnout špičkové výkonnosti, a je tak ideální pro předoperační a pooperační fyzioterapii. Kineo Viscous rovněž nabízí reprodukovat trénink ve vodě simulující účinky vodní rehabilitace.

 

Zařízení nabízí více než 20 fitness a vodních lekcí, které vyhovují všem úrovním kondice a preferencím. Mezi oblíbené lekce patří Total Body, Spinning, ABT, Pilates a Aquarelax. Pro ty, kteří hledají intenzivnější cvičení, jsou k dispozici specializované lekce, jako je Aquafunctional, Tabata a Cross-Functional. Tyto lekce se konají ve fitness místnostech určených pro jednotlivé aktivity, což zajišťuje soustředěné a efektivní tréninkové prostředí.

 

Od konce loňského roku je Aquagranda navíc domovem nového 50m olympijského bazénu, který je vybaven 12 závodními startovními bloky a startovacími plošinami s 5 pozicemi. S ohledem na pohodlí plavců, a závazek Livigna k udržitelnosti se voda v bazénu dezinfikuje pomocí chlornanu sodného s nízkým obsahem chlorečnanů, který vzniká technologií elektrolytického přeměny soli. Navíc se zde nachází 25m bazén využívající technologii Myrtha, kde trénovala italská olympijská šampionka Federica Pellegrini a kde často probíhají tréninky italského národního plaveckého týmu. Bazény poskytují unikátní tréninkové prostředí, které sportovcům poskytuje výzvu ke zlepšení aerobní kapacity a vytrvalosti.

 

V rámci centra Aquagranda mohou návštěvníci také šnorchlovat a obdivovat mořské ryby nebo se vydat na virtuální cesty k meziplanetárním stanicím jako Mars, Měsíc a Venuše. Toto je možné díky Divr, průkopnické formě virtuální reality, která využívá multisenzorovou technologii.

 

Nejen pro atlety se zde nachází areál Run&Play

Areál Run&Play poskytuje širokou škálu sportovních aktivit na čerstvém vzduchu. Zahrnuje atletickou dráhu se šesti drahami, která je chráněna proti větru stěnou porostlou rostlinami, ideální pro trénink atletů pod otevřeným nebem. Součástí sportoviště je také fotbalové hřiště standardní velikosti s povrchem v kombinací přírodní a umělé trávy, které si oblíbily fotbalové týmy pro tréninkové kempy.

 

Centrum je vhodné pro různé atletické disciplíny, včetně překážkového běhu a hodu oštěpem. K dispozici jsou zde také kurty pro plážový volejbal a plážový tenis. Aquagranda spravuje všechny tenisové kurty v této oblasti a nabízí možnost rezervací na náměstí Plaza Placheda pro soukromé použití nebo pro lekce s kvalifikovaným instruktorem FIT.
 

 

Uchvátí vás také místní jezero

Jezero Livigno, známé také jako jezero Gallo, je ideálním místem pro milovníky vodních radovánek. Kolem něj vede 17 km dlouhá cyklistická a pěší stezka s piknikovými místy a dětskými hřišti pro rodinnou zábavu. Na jezeře si můžete vychutnat paddleboarding, jízdu na kajaku a lekce s kvalifikovanými instruktory. Pro rodiny jsou k dispozici veslice, šlapadla a bezmotorové čluny, které respektují ekologický charakter letoviska. Nedílnou součástí návštěvy je Plovoucí ostrov, dřevěná plošina s lehátky pro odpočinek.

 

Pravidelnými návštěvníky jsou zde české profesionální týmy

Pro českou sportovní reprezentaci, připravující se na nadcházející olympijské hry, se Livigno stalo klíčovým tréninkovým místem. Český triatlonový tým nedávno strávil v Livignu dva týdny na vysokohorském soustředění a vodní slalomář Jiří Prskavec zde před svým startem na olympiádě pobyl téměř tři týdny, když během svého pobytu na lyžích najezdil téměř tisíc kilometrů. Pravidelné tréninky zde absolvuje i český rychlostní kanoista Josef Dostál. 

 

„Livigno si získalo přízeň mnoha profesionálních I amatérských sportovců, kteří oceňují ideální kombinaci nadmořské výšky, bazénu Aquagranda, atletické dráhy, kopců ideálních pro pěší turistiku nebo cyklistiku a rozsáhlých možností regenerace. Tato jedinečná kombinace zázemí a přírodního prostředí dělá z Livigna přední destinaci pro špičkovou atletickou přípravu," komentoval Luca Moretti, generální ředitel společnosti Livigno Next.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


‎ 
Reklama 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

Pavel Bittner porazil Wouta van Aerta ve fotofiniši - Vuelta a España 2024
21.08.2024 | Kategorie: silniční
Drama ve společnosti Scott, vedení přebírá dvojice nových CEO
21.08.2024 | Kategorie: ostatní
Dočasný generální ředitel Juwon Kim spolu s viceprezidentem Pascalem Ducrotem budou společně řídit značku, která se opět bude zaměřovat na svou hlavní oblast, tedy cyklistiku
Nové BMC URS Gravel 2024: Revoluce v gravel cyklistice
20.08.2024 | Kategorie: gravel
BMC, renomovaný švýcarský výrobce kol, představil svůj nejnovější model gravel kola pro rok 2024 – BMC URS. Tento model slibuje revoluci v gravel cyklistice díky svým inovativním vlastnostem a designu, který je optimalizován pro dobrodružství a průzkum.
Servis a udržba kola aneb jak prodloužit životnost
20.08.2024 | Kategorie: MTB, ostatní
CykloŠvec vám poradí, jak prodloužit životnost kola.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (19.8-25.8.2024)
19.08.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.
» více novinek a videí