Mezinárodní sportovní arbitráž odmítla stížnost Jitky Čábelické

Mezinárodní sportovní arbitráž odmítla stížnost Jitky Čábelické

Datum vydání: 29.07.2024

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) odmítla na svém zasedání přímo v dějišti olympijských her v Paříži žalobu české reprezentantky v cross country horských kol Jitky Čábelické, která zpochybňovala nominaci Českého svazu cyklistiky na olympiádu.

Čábelická nařkla již dříve Český svaz cyklistiky z porušení nominačních kritérií. Prostřednictvím svých zástupců podala podněty k prošetření na Český olympijský výbor, Kontrolní komisi ČSC, UCI a další instituce. 

Do Paříže byla nominována Adéla Holubová, která se v neděli postaví na start závodu žen v cross country jako jediná česká zástupkyně. Vše proběhlo v souladu s platnými nominačními kritérii a posledním důležitým faktorem byl vzájemný souboj obou bikerek na závodě ČP v Bedřichově, kde Holubová suverénně vyhrála a Čábelická nedokončila. 

Po něm trenérská rada navrhla nominaci s přihlédnutím ke všem nominačním kritériím a na základě porovnání vzájemné výkonnosti obou jezdkyň navrhla Holubovou. Komise MTB nominaci potvrdila.

Jako na poslední instituci se nyní Jitka Čábelická obrátila na Mezinárodní sportovní arbitráž, kterou žádala, aby byla změněna nominace. Znovu napadla rozhodnutí ČSC a ČOV týkající se nominace na OH a žádala, aby ad hoc divize CAS rozhodla, že ČSC a ČOV nedodržely platná nominační kritéria. Zároveň apelovala, že ČSC a ČOV jsou povinny znovu zvážit nominaci na olympijské hry 2024 a zajistit nominaci paní Jitky Čábelické pro tuto disciplínu.

„Český svaz cyklistiky obdržel ve středu oznámení Mezinárodní sportovní arbitráže, že závodnice Jitka Čábelická podala žalobu ve věci porušení nominačních kritérií na olympiádu a žádala arbitrážní soud o přehodnocení nominace. Jako odpůrce v řízení vystupoval kromě Českého svazu cyklistiky i Český olympijský výbor, jako zúčastněná osoba pak byla přizvána Mezinárodní cyklistická unie. Navíc Jitka Čábelická uvedla jako další stranu sporu nominovanou Adélu Holubovou, což považujeme za absolutně nefér,“popsal prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek. 

Stejný názor sdělil ve svém vyjádření i zástupce UCI, když poukázal, že celý spor je ze strany Jitky Čábelické uměle prodlužován, což velmi ovlivňuje přípravu oprávněně vybrané závodnice Holubové v době ze sportovního hlediska nanejvýš nevhodné.

Český svaz cyklistiky zastupovala na jednání advokátní kancelář ROWAN LEGAL s.r.o., konkrétně Mgr. Michal Čáp. A dnes odpoledne padl finální verdikt. „Panel rozhodců žalobu pár hodin před zahájením Her zamítá,“ píše se v rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže s tím, že celé odůvodnění bude uveřejněno později.

„Jsme rádi, že I Mezinárodní sportovní arbitráž potvrdila naše rozhodnutí, protože jsme postupovali v souladu s platnými nominačními kritérii a nedošlo k žádnému porušení pravidel. Zároveň věříme, že tyto negativní útoky nijak nepoznamenaly Adélu Holubovou a v neděli jí budeme držet palce k co nejlepšímu výsledku,“ dodal prezident ČSC
 



Autor: Filip Švestka - reprezentacemtb.cz
Foto: Robin Nevřala


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


‎ 
Reklama 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

ZLÍNSKÁ 50 nabídne akci pro širokou veřejnost s profesionálním zajištěním
09.09.2024 | Kategorie: MTB
Závod horských kol ZLÍNSKÁ 50 se letos pojede 14. září 2024. Jde o 16. ročník zavedené sportovní akce, která je součástí programu festivalu Den Zlínského kraje.
Na MS do Dánska vyrazil na kole. Po závodě na něm přijel zpět do ČR!
06.09.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Novopacký vytrvalec Daniel Polman spáchal další „ultrapakárnu“, jak nazývá své extrémní projekty.
Kalas chce být ještě rychlejší a prodlužuje spolupráci v aero tunelech
05.09.2024 | Kategorie: ostatní, silniční

Výrobce prémiového cyklistického oblečení Kalas a značka Vorteq specializující se na pokročilé testování ve větrných tunelech slaví druhé výročí jejich průkopnického partnerství zaměřeného na výzkum a vývoj a chystají se společně vstoupit do třetího roku aktivní spolupráce.

Čeká nás jubilejní ročník ČEZ Gočárovy schody
05.09.2024 | Kategorie: MTB, ostatní
Na Den české státnosti 28. září se v historickém centru města Hradec Králové uskuteční jubilejní 10. ročník exhibiční akce ČEZ Gočárovy schody.
Soutěž o produkty CykloStar Original!
04.09.2024 | Kategorie: ostatní, Soutež
Ve spolupráci s Cyklostar Original, přední značkou v oblasti cyklistických produktů, pořádáme jedinečnou soutěž, která se bude konat od 1. září do 15. září 2024.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (2.9-8.9.2024)
02.09.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.
Mistrovství světa v Andoře: Tituly slaví Hatherly a Pieterseová!
02.09.2024 | Kategorie: MTB
Světový šampionát horských kol v andorském Pal Arinsal přinesl dramatické souboje. Týmy i jednotlivci bojovali nejen s náročným terénem a nadmořskou výškou, ale také s proměnlivým počasím, které zkomplikovalo průběh závodů.
Blíží se závěrečný díl Prima CUPu v Mikulově
02.09.2024 | Kategorie: MTB
Mikulov, malebné město na jihu Moravy, se stane dějištěm velkolepé sportovní události, na kterou se těší nejen cyklističtí nadšenci, ale i široká veřejnost. 5. října se zde uskuteční závěrečný díl oblíbeného seriálu Prima CUP, který slibuje bohatý program a nezapomenutelné zážitky pro všechny účastníky.
Muži Elite Cross-country Short Track - nejlepší momenty
02.09.2024 | Kategorie: MTB
Nový Trek Procaliber s masivním otvorem v horní rámové trubce
30.08.2024 | Kategorie: MTB
Trek Procaliber je zpět s novou generací, která přináší vylepšení, jež ocení každý nadšenec do horské cyklistiky. Tento model je navržen tak, aby poskytoval maximální výkon na XC tratích, a to díky kombinaci lehkého karbonového rámu a pokročilých technologií.
» více novinek a videí

Reklama ►