Na MS do Dánska vyrazil na kole. Po závodě na něm přijel zpět do ČR!

Na MS do Dánska vyrazil na kole. Po závodě na něm přijel zpět do ČR!

Datum vydání: 06.09.2024

Novopacký vytrvalec Daniel Polman spáchal další „ultrapakárnu“, jak nazývá své extrémní projekty.

Když se v březnu nominoval v Portugalsku na Mistrovství světa UCI Masters, které se konalo v Aalborgu na severu Dánska, zrodil se mu v hlavě nápad propojit ultracyklistiku a klasické rychlé závodění:

„Nadchnul jsem se pro myšlenku, že na MS vyrazím na kole, na kterém si povezu vše potřebné. V Aalborgu z kola sundám brašny, zazávodím si v rychlém pelotonu, potom je naházím zpět na kolo a vydám se těch více než 1000 kilometrů zase domů.“ 

Co si zamanul, to splnil – zrodil se projekt „UltraFOndo“. Cestou z Nové Paky do Aalborgu si projel i druhou polovinu 153 km dlouhého závodního okruhu, a tak za tři dny najel celkem 1083 km.
 

 
Po dni odpočinku si oblékl reprezentační dres a postavil se na start MS UCI Masters. V rychlém závodě s průměrnou rychlostí 41 km/h se mu podařilo udržet se v přední skupině a mezi třemi stovkami závodníků ve své kategorii dojel na 74. příčce (2. nejlepší výsledek z 9 českých účastníků v kategorii 45–49 let).

Byl jsem třicet sekund od medaile, ale taky mnohokrát pár centimetrů od velkého bouráku. Byl to nejnebezpečnější závod, který jsem kdy jel. Hodně jezdců to odskákalo zraněním. Pro mě bylo prioritou dotáhnout projekt a přijet zase ve zdraví domů,“ ohlédl se za mistrovským závodem.

Na cestu zpět do ČR vyrazil hned druhý den.

„Chtěl jsem být co nejdřív doma za manželkou a dcerami, a tak jsem trochu přitopil pod kotlem. Do cesty se mi postavil velmi silný protivítr a také vedro. Ale vidina cílového pivka s nejbližšími v Nové Pace byla silnější,“ vysvětluje raketový návrat zpět do ČR, během něhož rozbalil své ultramaratonské řemeslo.

Nejprve dojel 342 km do Německa k pobřeží Baltu. Po 3,5 hodinách spánku absolvoval zbývajících 703 km na jeden zátah až do Nové Paky, kde ho v cíli uvítala rodina a kamarádi. Na cestě domů udělal ještě odbočku na Møllehøj, se 171 metry nejvyšší vrchol Dánska. 
 

Dan Polman dorazil do novopackých Jírových sadů 8 dní poté, co ze stejného místa zamířil na daleký sever. Celou akci mohli sledovat fanoušci na sociálních sítích a také prostřednictvím live trackingu, díky němuž byl vidět jeho pohyb na mapě. Celkem najel 2271 km, což vychází v průměru přes 280 km za den.

„Zkombinovat dva různé cyklistické světy v pár dnech nebyl lehký cíl, ale rozhodně stál za to. Přivezl jsem si spoustu silných zážitků a naštěstí žádné nové šrámy, kterých bylo letos hodně. Beru to jako povedenou tečku za letošní sezónou, v níž se kromě pádů podařily i velmi cenné výsledky,“ pochvaluje si Dan Polman, přezdívaný „ultrapako“, který letos vyhrál po čtvrté v řadě závod 400 Ultra a ovládl legendární 1000 Miles Adventure (1630 km) v rekordu trati 6 dní 19 hodin a 58 minut.

Že umí zajet i kratší rychlejší závody, potvrdil v srpnu na MTB maratonu v Karlových Varech, kde se stal mistrem ČR v kategorii Masters II. Projekt UltraFOndo spojil i s dobročinnou sbírkou, která poběží až do konce jeho podzimní a zimní přednáškové tour. 

Užitečné odkazy:

Zdroj a foto: TZ Daniel Polman

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


‎ 
Reklama 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

Tomáš Čech na Stevens Colorado absolvoval závod 1000 Miles Adventure
16.09.2024 | Kategorie: MTB
Rozhovor s mechanikem Fox CYKLOŠVEC - Tomášem Čechem z Galaxy CykloŠvec Stevens, který na Stevens Colorado absolvoval extrémní závod 1000 Miles Adventure se startem v Nové Sedlici na Slovensku. Cíl byl po 1630 km s převýšením téměř 40 000 m v Třebeni na západě Čech.
Juniorka Dubcová má bronz z ME v silniční cyklistice
16.09.2024 | Kategorie: silniční
Osmnáctiletá Štěpánka Dubcová se postarala o dosavadní největší český úspěch na mistrovství Evropy v silniční cyklistice v belgickém Limburgu, když v silničním závodě juniorek vybojovala bronz. Výborné vystoupení českých barev podtrhla pátým místem Daniela Hezinová.
Canyon Spectral:ONfly: Lehké e-MTB s revolučním výkonem
13.09.2024 | Kategorie: MTB
Společnost Canyon dnes představila své nové kolo Spectral:ONfly - lehké e-MTB, které se vyznačuje pozoruhodně hravou a schopnou ovladatelností pro agresivní jízdu na trailech. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (9.9-15.9.2024)
09.09.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.
ZLÍNSKÁ 50 nabídne akci pro širokou veřejnost s profesionálním zajištěním
09.09.2024 | Kategorie: MTB
Závod horských kol ZLÍNSKÁ 50 se letos pojede 14. září 2024. Jde o 16. ročník zavedené sportovní akce, která je součástí programu festivalu Den Zlínského kraje.
Na MS do Dánska vyrazil na kole. Po závodě na něm přijel zpět do ČR!
06.09.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Novopacký vytrvalec Daniel Polman spáchal další „ultrapakárnu“, jak nazývá své extrémní projekty.
Kalas chce být ještě rychlejší a prodlužuje spolupráci v aero tunelech
05.09.2024 | Kategorie: ostatní, silniční

Výrobce prémiového cyklistického oblečení Kalas a značka Vorteq specializující se na pokročilé testování ve větrných tunelech slaví druhé výročí jejich průkopnického partnerství zaměřeného na výzkum a vývoj a chystají se společně vstoupit do třetího roku aktivní spolupráce.

Čeká nás jubilejní ročník ČEZ Gočárovy schody
05.09.2024 | Kategorie: MTB, ostatní
Na Den české státnosti 28. září se v historickém centru města Hradec Králové uskuteční jubilejní 10. ročník exhibiční akce ČEZ Gočárovy schody.
Soutěž o produkty CykloStar Original!
04.09.2024 | Kategorie: ostatní, Soutež
Ve spolupráci s Cyklostar Original, přední značkou v oblasti cyklistických produktů, pořádáme jedinečnou soutěž, která se bude konat od 1. září do 15. září 2024.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (2.9-8.9.2024)
02.09.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.
» více novinek a videí

Reklama ►