Specialized představil nového Stumpjumpera 15 s novým tlumičem Fox Genie

Specialized představil nového Stumpjumpera 15 s novým tlumičem Fox Genie

Datum vydání: 05.07.2024

Specialized uvedl na trh 15. verzi celoodpruženého modelu Stumpjumper, který je označován za jedno z prvních sériově vyráběných horských kol, původně vydaného v roce 1981 jako hardtail. Spolu s vydáním nového modelu Stumpjumper se objevilo několik odvážných tvrzení o vylepšeném řízení síly nárazu, trakci a kontrole spodní části kola.



Hlavním cílem společnosti Specialized při vývoji modelu Stumpjumper 15 bylo zjednodušit jejich produktovou řadu a nabídnout jezdcům ideální trailové kolo. Předchozí model Stumpjumper (130 mm zadní tlumič// 140 mm vidlice) byl živý a výkonný, zatímco Stumpjumper EVO (150 mm zadní tlumič // 160 mm vidlice) byl schopný a přizpůsobitelný. Toto rozdělení sice vyhovovalo mnoha jezdcům, ale způsobovalo také zmatek - obě kola jsou trailová, dobře stoupají i klesají, vypadají téměř stejně, ale nejezdí stejně?



Jak funguje nový tlumič Fox Genie?

Genie je technologie vyvinutá společností Specialized, která čeká na schválení patentu, a představuje inovaci v oblasti vzduchových pružin s pneumatickým asistovaným pružením (PSA). Využitím dvou oddělených, ale propojených pozitivních vzduchových komor se celkový objem vzduchu zvýší, což vede k mnohem plošší křivce pružení během prvních 70 % zdvihu tlumiče. Tato "měkčí" pružina zajišťuje řízení síly nárazů podobné pružinové pružině v celé zóně nárazů.

Když se tlumič stlačuje do posledních 30 % zdvihu, Genie Band se posune a uzavře otvory do vnější vzduchové komory, čímž účinně sníží celkový objem. To vede k mnohem progresivnější křivce pružení v posledních 30 % zdvihu, což účinněji zabraňuje dosednutí než standardní vzduchová pružina. Je to nejlepší z obou světů - pružiny i vzduchové pružiny - s extra možností nastavení a bez kompromisů.



Graf výše ilustruje vztah mezi nárazovou silou a zdvihem kola u modelů Stumpjumper 15 a Stumpjumper EVO. Všimněte si, že Stumpjumper 15 využívá o 16,3 % více zdvihu při stejném nárazu, což naznačuje lepší řízení nárazové síly u modelu Stumpjumper 15 s technologií Genie.




Mullet nebo devětadvacítky

Specialized dává na výběr mezi rychlostí, trakcí a schopností překonávat překážky s velkými 29” koly vpředu i vzadu, nebo zvolit 27,5” zadní kolo pro citlivější a hravější jízdu. Ať už si vyberete cokoli, změna velikosti kol neovlivní geometrické a odpružené vlastnosti, které umožňují modelu Stumpjumper 15 jezdit perfektně.

big_wheels_or_mixed_-width-1920.png


Nastavitelná geometrie

Dokonalá nastavitelnost modelu Stumpjumper 15 z něj dělá nejpřizpůsobivější trailové kolo vůbec. Šest různých nastavení geometrie umožňuje jezdcům vyladit výkon pro jakýkoli styl a terén. Úhel hlavy lze nastavit na tři hodnoty mezi 63 a 65,5 stupni pomocí unikátní excentrické horní misky hlavového složení. Výšku středového složení lze jemně doladit o 7 mm nahoru nebo dolů výměnou čipů Horst link. Snižte ji pro stabilnější jízdu nebo ji nastavte výš pro větší průjezdnost terénem.



Modely a jejich ceny

S-Works Stumpjumper 15 - 315 000 Kč
Rám S-Works Stumpjumper 15 - 109 000 Kč
Stumpjumper 15 Pro - 230 000 Kč
Stumpjumper Expert - 182 000 Kč
Stumpjumper 15 Öhlins Coil - 207 000 Kč
Stumpjumper 15 Comp - 158 000 Kč

Navštivte stránky výrobce Specialized.cz a prohlédněte si všechny detaily.



Autor: Tým CykloRepublic
Foto: Specialized

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


‎ 
Reklama 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

Bosch 2025: Tichý výkon, delší dojezd a revoluční bezpečnost
04.10.2024 | Kategorie: MTB
Bosch pro rok 2025 představuje zásadní inovace pro e-biky, zaměřené na zlepšení výkonu, bezpečnosti a pohodlí. Největší novinkou je motor Bosch Performance Line CX, který přináší vyšší účinnost a hladší výkon.
Lauf Elja pro rok 2025 je designový unikát ve své kategorii
03.10.2024 | Kategorie: MTB
Lauf Cycles představuje svůj nejnovější model horského kola pro rok 2025 – Lauf Elja. Tento model je navržen tak, aby uspokojil potřeby jak závodních jezdců, tak i nadšenců do trailového ježdění.
Je Hammerhead skutečně lepší volba než Garmin? Který cyklocomputer kraluje?
02.10.2024 | Kategorie: ostatní
Hledáte spolehlivý GPS cyklocomputer, který kombinuje moderní technologie s uživatelsky přívětivým rozhraním? Hammerhead Karoo je volbou, kterou byste měli zvážit.
Zcela nový model Giant Defy Advanced E+ Elite
02.10.2024 | Kategorie: silniční
Soutěž o produkty CykloStar - Říjen
02.10.2024 | Kategorie: soutěž
Ve spolupráci s Cyklostar Original, přední značkou v oblasti cyklistických produktů, pořádáme jedinečnou soutěž, která se bude konat od 1. října do 15. října 2024.
Giant představuje řadu silničních elektrokol Defy Advanced E+ Elite s motorem v zadním náboji
01.10.2024 | Kategorie: silniční
Nejlehčí a nejvyspělejší silniční elektrokolo od společnosti Giant spojuje oceňovanou kvalitu jízdy z řady silničních vytrvalostních kol s novými e-technologiemi a integrací systémů.
Elitní kategorie Světového poháru v Lake Placid ovládli Koretzky a Stiggerová
30.09.2024 | Kategorie: MTB
V elitních kategoriích Světového poháru horských kol v Lake Placid triumfovali Victor Koretzky a Laura Stiggerová. Zatímco Češi, v čele se Simonou Spěšnou, slavili úspěchy v kategoriích do 23 let.
Galaxy CykloŠvec cyklokros Kukle vyhrál Jakub Ťoupalík
30.09.2024 | Kategorie: cyklokros
Druhá letošní návštěva TBC série v Kuklích Galaxy CykloŠvec cyklokros, který pořádal opět Stevens CykloŠvec Písek nabídla skvělou cyklokrosovou zábavu, tentokrát s bahenní vložkou a pohárovou konkurencí.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (30.9-6.10.2024)
30.09.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v našem pravidelném přehledu nejlepších akcí týdne v cyklistice! Tento týden jsme pro vás vybrali pět skvělých produktů, které by neměly uniknout vaší pozornosti.
Nejlepší okamžiky ze závodů XCO | Elite Men - Lake Placid
30.09.2024 | Kategorie: MTB
» více novinek a videí

Reklama ►