České ambice na medaile v Novém Měste na Moravě

České ambice na medaile v Novém Měste na Moravě

Datum vydání: 24.05.2024

Nové Město na Moravě se chystá na svůj cyklistický svátek, po tři dny budou v okolí Vysočina Arény bojovat závodníci z více než 35 zemí. Od pátku 24. 5. do neděle 26. 5.  uvidí fanoušci horské cyklistiky celkem sedm kategorií ve třech disciplínách: short track, cross-country a maraton. Mezi více než 700 přihlášenými závodníky je také čtyřicítka českých jezdců, Češi tak obsadí všechny kategorie a disciplíny. Pojďme se nyní podívat na ty nejlepší z nich. 




Mladé pušky s medailovým arzenálem

A začneme těmi nejmladšími, tedy juniorkami a juniory. Kategorie sedmnácti a osmnáctiletých cyklistů má v rámci Světového poháru v Novém Městě vložený závod, jenž patří do seriálu UCI Junior Series. Přestože se nejedná o „plnotučný svěťák“, tak je velmi prestižní a na startu budou stát ty nejlepší dívky a chlapci světa.   

Mezi české naděje řadíme Amálii Gottwaldovou, která se na nedávném mistrovství Evropy v Rumunsku probojovala do první desítky. Mezi juniory je to pak dvojice s medailovými ambicemi David Friedel a Kryštof Bažant. David už vloni dokázal v Novém Městě vybojovat třetí místo a Kryštof zase potvrdil svou formu na ME v Rumunsku, když skončil jen 25 sekund za vítězným Hougsem z Dánska. A nutno konstatovat, že David ve stejném závodě o jistou medaili přišel v posledním okruhu, když píchnul a z druhého místa se propadl až na 18. 

Juniorské závody sice startují už v 8:00 hod. v sobotu ráno, ale věřte, že právě ti nejmladší zástupci domácího bikingu ocení podporu domácího publika rozhodně nejvíc.   

Třiadvacítky s novoměstskou Srnskou

Kategorie U23, tedy kategorie jezdců do 23 let, se utká ve dvou disciplínách: v pátečním short tracku a sobotním cross country. 

Právě mezi dívkami mezi 19 a 22 rokem věku má Česká republika poměrně slušně nabito. Popravdě, odborníci už jen čekají na to, až to nějaké z českých bikerek cinkne. Jmenovitě by to mohla být Adéla Holubová, jejímž dosavadním maximem v závodech světového poháru je páté místo! V posledním kole Českého poháru zase obrovskou formu ukázala novoměstská jezdkyně Patricie Srnská, když porazila obě úřadující české mistryně a také vítězku tří závodů SP Australanku Henderson. Nesmíme zapomenout ani na vynikající Simonu Spěšnou nebo Nelu Viktorovou. Všechny Češky mohou dojet v první patnáctce. Pokud je tedy diváci poženou.   

V kategorii stejně mladých hochů vynikají mezi českými bikery zejména Jan Zatloukal a Jan Sáska. Jejich hlavním úkolem bude atakovat první desítku. Na paty jim v rámci české reprezentace šlapou Patrik Černý nebo Ondřej Novotný. 


Elitní stálice

Elitní kategorie se nejdříve představí v sobotu v short tracku a pak v neděli v cross country. A je to pochopitelně nejpřitažlivější bod závodního programu, jsou v ní ty největší světové hvězdy, kterých bude na Vysočině opravdu hodně.   

Mezi ženami má Česko dlouholetou stálici Jitku Čábelickou, která usiluje o svůj druhý start na olympiádě. Její dosavadní maximum - 12. místo v závodě SP - je už sice pár let historií, ale třeba právě domácí kotel ji dožene k nějakému pěknému výsledku.   

Mezi muži to není nikdo jiný než Ondřej Cink. Jemu ale Nové Město v posledních letech příliš štěstí nepřineslo, vloni vinou nemoci nestartoval vůbec, v roce 2022 ho sejmulo obrovské množství pylu, které produkovaly smrky v okolí Vysočina Arény. Stále tak platí, že jeho nejlepším výsledkem v Novém Městě je 4. místo z mistrovství světa v roce 2016.   

Přivstaňte si na maratonce

Nesmíme zapomenout ani na maratonce, kteří do svého závodu vyjedou velmi časně v neděli ráno. Jejich seriál světového poháru se teprve rozjíždí a novoměstský podnik bude letošním debutem SP.   

Ženy vyrazí do svého závodu o délce 123 km s převýšením 2 500 metrů už v 7 hodin! Muži je pak budou následovat v 8:15 hod. Organizátoři naplánovali dojezd těch nejlepších do Vysočina Arény mezi závody XCO Elite žen a mužů.   

A na koho se diváci mohou těšit? Asi největším tahákem bude návrat Jaroslava Kulhavého po operaci zlomené klíční kosti, jež si přivodil na březnovém Cape Epic. Na startu bude stát i maratonský vicemistr světa Martin Stošek nebo domácí šampion Lubomír Petruš. Velké ambice jistě bude v mezinárodní konkurenci mít rodák z Vysočiny Filip Adel.   

V kategorii žen se v českých barvách představí Karla Löffelmann nebo Nikol Flašarová.   

Přijďte podpořit české naděje na cestě za co nejlepším výsledkem, třeba se vám odvděčí i cennými kovy! 

 



Autor: Kristýna Kopecká
Foto: Jan Brychta, Michal Červený, Milos Luboš


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


‎ 
Reklama 




Reklama 


Aktuální novinky a videa

Canyon představuje boty Scampr pro dobrodružství mimo zpevněné cesty
15.10.2024 | Kategorie: MTB
Po velmi uspěšném vydání silniční a terénní obuvi CFR Tempr, kterou Canyon představil na začátku letošního roku, nyní představuje offroad botu Scampr.
Martin Stošek vybojoval titul mistra Evropy na gravelu
14.10.2024 | Kategorie: gravel
Na prestižním šampionátu v gravelové cyklistice, který se konal v italském Asiagu, si český reprezentant Martin Stošek připsal mimořádný úspěch.
Akce týdne: Nejvýhodnější nabídky (14.10. - 20.10.2024)
14.10.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v našem přehledu nejlepších akcí týdne v cyklistice! Tento týden jsme pro vás vybrali pět skvělých produktů, které by neměly uniknout vaší pozornosti.
Soutěž o produkty CykloStar - Říjen
14.10.2024 | Kategorie: soutěž
Ve spolupráci s Cyklostar Original, přední značkou v oblasti cyklistických produktů, pořádáme jedinečnou soutěž, která se bude konat od 1. října do 15. října 2024.
Stevens Super Prestige
11.10.2024 | Kategorie: cyklokros
Elitní cyklokrosové speciály Stevens Super Prestige jsou ověnčené 17 zlatými medailemi z mistrovství světa a nespočtem dalších úspěchů na závodních kolbištích.
Závěrečný boj v Mont-Sainte-Anne: Hatherly a Lecomte zářili, Cink 16.
07.10.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol 2024 vyvrcholil v kanadském Mont-Sainte-Anne. Poslední zastávka sezóny přinesla napínavé souboje, ve kterých se rozhodovalo o celkových vítězích na obzvlášť technicky náročných tratích.
Galaxy CykloŠvec cyklokros Kukle 2024
07.10.2024 | Kategorie: cyklokros
Stevens CykloŠvec Písek pořádal třerí závod TBC série - Galaxy CykloŠvec cyklokros Kukle v sobotu 28. září Vyhrál Jakub Ťoupalík z týmu Elkov Kasper mezi muži a Klotylda Sluková v barvách Adastra Cycling mezi ženami. 
Akce týdne: Nejvýhodnější nabídky (7.10. - 13.10.2024)
07.10.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v našem pravidelném přehledu nejlepších akcí týdne v cyklistice! Tento týden jsme pro vás vybrali pět skvělých produktů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. 
Van der Poel je mistrem světa v gravelu, Vakoč 21.
06.10.2024 | Kategorie: gravel
Mathieu van der Poel si připsal další významný úspěch. Po třetím místě na mistrovství světa v silniční cyklistice se stal šampionem i v gravelu.
Termíny a destinace Světového poháru horských kol pro rok 2025
06.10.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol 2025 opět přinese řadu vzrušujících závodů napříč různými disciplínami. 
» více novinek a videí

Reklama ►