Datum vydání: 30.09.2016
Provozování sportovních činností spotřebovává značné množství energetických zásob. Vedlejším produktem práce kosterní svaloviny je produkce tepla. Aby nedocházelo k přehřátí organismu, je třeba nadměrné teplo vyloučit z těla ven.
Největšího ochlazujícího účinku je dosahováno evaporací - odpařováním potu z povrchu těla. Voda v potu je vázána na minerální látky. Proto při pocení neztrácíme pouze vodu, ale rovněž řadu elektrolytů. Nejvýhodnějším prostředkem pro doplnění ztrát vody, sodíku, chloridů, draslíku, hořčíku, vápníku a energie v průběhu fyzického výkonu jsou iontové nápoje.
Nejdůležitější úlohou iontových nápojů je hydratace organismu. Samotná „prázdná“ voda se však hůře absorbuje než roztok s určitým obsahem sacharidů a elektrolytů. Přes sliznici žaludku a tenkého střeva se rychleji a lépe vstřebává hypotonický roztok s nízkou koncentrací sacharidů a iontů minerálních látek. Ideální je připravovat 3-4% sacharidové roztoky (nasypete cca 30-40 g prášku nebo 60-70 ml tekutého koncentrátu do 1000 ml vody).
Vypijete-li 1 litr takového nápoje, dodáte tělu 25 až 35 gramů sacharidů. Možné jsou i koncentrace nižší 1-2% - ty se hodí spíše na krátké tréninky, kdy není třeba nijak výrazně doplňovat energii. Koncentrace vyšší se již hůře snáší – nápoj je příliš sladký a nepřináší požadované osvěžení. Při hodnotách nad 8% obsahem sacharidů již nejsme schopni udržet hypo, ani izotonicitu. Příliš „hustý“ nápoj se vstřebává do krve mnohem pomaleji, zatěžuje trávicí trakt a táhne k sobě vodu. Místo toho, aby vodu organismu dodával, spíše ji na sebe váže z extracelulárního prostoru i tekutin přítomných v buňkách.
Hlavní složkou obsaženou v iontových nápojích (vedle vody) jsou sacharidy. Proto bychom mohli iontové nápoje nazývat také jako nápoje sacharidové. Své označení však získali díky obsahu iontů – aniontů a kationtů hlavních minerálních látek lidského organismu. Ze všech minerálních látek, které potem z těla odchází nejvíce, jsou kationty sodíku (Na+) a anionty chloridů (Cl-). Vhodné množství sodných iontů by se mělo pohybovat mezi 300-600 mg/1 litr hotového nápoje. Přítomnost sodných kationtů v iontových nápojích je přínosná také díky své podpoře při vstřebávání sacharidů z tenkého střeva do krevního oběhu. Vedle NaCl přináší iontové nápoje také ionty draslíku, vápníku, hořčíku, které však mají pouze doplňkovou úlohu. Toto klasické schéma platí pro přípravky určené pro užívání před a v průběhu výkonu.
Sacharidové nápoje určené k regeneraci po výkonu mívají mnohem vyšší obsah draslíku, který je nezbytný při tvorbě glykogenových zásob. Většina výrobců obohacuje iontové nápoje také o vitamíny. Nejčastěji se jedná o vitamín C, vitamíny řady B a vit E. Občasná přítomnost dalších složek jako jsou větvené aminokyseliny BCAA, glutamin, karnitin a stimulační látky je zcela okrajová.
Iontové nápoje je vhodné užívat při aktivitách přesahujících 45 minut činnosti. Jsou nejdůležitějším zdrojem vody, elektrolytů a jednoduchých cukrů. Během tréninku a závodu lze doporučit příjem 150-250 ml každých 10-20 min = 500-1200 ml iontového nápoje za hodinu. Vedle látkového složení je důležitá také jeho chuť a teplota nápoje. Atraktivní příchuť a lehce nižší teplota napomáhají konzumaci nápoje, pozitivně podpoří příjem dostatečného množství tekutin a v nich rozpuštěných nutrientů.
Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.
Více informacíberu na vědomí