Kvalitní záchrana při tréninku? Banán!

Kvalitní záchrana při tréninku? Banán!

Datum vydání: 10.02.2017

Z nutričního pohledu jsou banány pro sportovce ​velmi hodnotnou potravinou.

Banány jsou oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje po celém světě. Kolébkou banánovníku je jihovýchodní Asie. Odtud se v průběhu staletí rozšířilo jeho pěstování do všech zemí tropického pásma.

Každým rokem se nejvíce banánů vypěstuje v Indii, Brazílii, Číně, Ekvádoru. Mezi největší exportéry banánů patří Ekvádor, Kostarika, Filipíny, Kolumbie - z těchto států k nám banány také nejčastěji přicházejí.

Původní plody banánovníku byly plné velkých hrubých semen. Pro konzumní účely se vyšlechtily odrůdy bezsemenné. Dnes se pěstuje mnoho různých kultivarů. Na základě odrůdy i místa pěstování se na trhu objevují miniaturní banány až kusy o hmotnosti 200-250 g. Nejtypičtější barvou banánů je žlutá. Ve zralém stavu mohou některé odrůdy dosahovat také hnědého a červeného zabarvení.

Banány určené pro export se trhají v nedozrálém stavu. Při přepravě se uchovávají při teplotě 13,5 až 15°C, což je teplota při které je citlivě bržděn proces zrání. Vystavíme-li banány teplotě nižší, možnost dozrání se tím zničí. Pokud koupíte zelené banány, neskladujte je v chladničce - nikdy by již nedozrály. Při teplotách nižších než 4°C dojde k zčernání slupky (viz banány vytažené s domácí ledničky). K optimálnímu dozrání dovážených plodů dochází při teplotě kolem 17°C v atmosféře ethylenu.

Z nutričního pohledu jsou banány velmi hodnotnou potravinou. Podobně jako u jiných druhů ovoce, hlavní část plodu tvoří voda. Dozrálý banán obsahuje asi 75% vody. Z makroživin převažují v banánové dužině sacharidy. Jejich konkrétní zastoupení se velmi výrazně mění v průběhu zrání. Čím je banán vyzrálejší, zvyšuje se podíl jednoduchých cukrů a klesá množství komplexních polysacharidů. Tato skutečnost ovlivňuje glykemický index banánů. Zelené, nedozrálé kusy svým nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji. Přezrálé banány, jejichž textura je spíše kašovitého charakteru, vykazují vysoký glykemický index – můžeme od nich očekávat mnohem rychlejší dodávku cukrů do krevního oběhu.

Výsledný glykemický index banánů je též ovlivněn způsobem zpracování. Působením vysoké teploty při ohřevu pokrmu obsahujícího banány, vařením a pečením banánů se hodnota GI též zvyšuje. Chcete-li si dopřát rychlý sacharidový nášup po vyčerpávajícím tréninku či závodě, připravte si jídlo na sladko, při jehož přípravě tepelně zpracujete také banány.

Ve 100 g zralého banánu je obsaženo 100 kcal (418 kJ). Těchto 100 kilokalorií pochází z 20-23 g sacharidů (s průměrným GI 60), z 1 g bílkovin a asi z 0,5 g tuků. Vedle těchto energetický látek obsahují banány též vlákninu (3 g/100 g dužiny), vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Z vitamínů stojí za zmínku především vit B6. Banány jsou pověstné svým vysokým obsahem draslíku. Proto jsou banány vynikajícím po tréninkovým jídlem, kdy vyčerpaná svalová vlákna velmi touží po draslíku. Mezi ostatními druhy ovoce jsou banány též jedním z nejbohatším zdrojů hořčíku, železa a zinku.

Z plodu banánovníku je zvykem v západních zemích konzumovat pouze dužinu. V tropických krajinách se spotřebovávají plody též celé - včetně slupky. Nejčastěji pojídáme banány syrové, čerstvě oloupané. Banány jsou výborné do míchaných ovocných salátů, jako ovocná složka do mnoha dezertů a sladkých pokrmů či nápojů (banánové koktejly). Banány se dají také tepelně zpracovávat – vařit, péci, smažit. Energetickou bombou jsou banány sušené. Ztrátou vody se koncentruje nejen obsah živin, ale také další mikronutrientů. Z usušené dužiny se též získává chuťově velmi atraktivní banánová mouka.

Banány jsou lehce stravitelné ovoce, které se hodí jako snadný zdroj energie při nechutenstvích, infekčních onemocněních, při rekonvalescenci. Svým složením je ideální potravinou pro sportovce. Lze jimi lehce „dotankovat“ glykogenové zásoby před fyzickou aktivitou. Jsou oblíbeným ovocem, které lze konzumovat jako traťovku přímo při sportovním výkonu a zároveň jsou výtečným po tréninkovým pokrmem.


Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama ► 






Reklama 


Aktuální novinky a videa

Představujeme tým Ekotrend MTB Team
13.03.2025 | Kategorie: MTB
Na konci roku 2024 se na české MTB scéně objevil nový cyklistický tým nesoucí název EKOTREND MTB TEAM.
Mathieu van der Poel si pro závod Tirreno-Adriatico vybírá unikátní Aeroad CFR
12.03.2025 | Kategorie:
Van der Poel dostal custom lakovaný MyCanyon od světoznámé italské umělkyně Eleny Salmistraro.
Mathieu van der Poel si pro závod Tirreno-Adriatico vybírá unikátní Aeroad CFR
12.03.2025 | Kategorie: silniční

Van der Poel dostal custom lakovaný MyCanyon od světoznámé italské umělkyně Eleny Salmistraro.


Cannondale Topstone 3. generace: Nová éra gravel biků začíná!
11.03.2025 | Kategorie: gravel

Nová, třetí generace modelu Topstone přichází s vylepšenou geometrií, více komfortem a ještě lepšími schopnostmi v terénu.

Drama na Strade Bianche: Pogačar i přes tvrdý pád slaví třetí triumf
09.03.2025 | Kategorie: silniční
Slovinský mistr světa ovládl Strade Bianche už potřetí, ale tentokrát to nebyla pohodová jízda.
Strade Bianche má jediného favorita. Pogačar míří za triumfem, mezi soupeři i Čech Mathias Vacek
05.03.2025 | Kategorie: silniční

Tadej Pogačar se po roce vrací na trať, kde už slavil vítězství, a všechno naznačuje, že právě on bude hlavním mužem, kterého se soupeři pokusí zastavit.


Seriál Prima CUP odstartuje 12. dubna v Hradci Králové
03.03.2025 | Kategorie: MTB, ostatní
Byť zima o sobě ještě dává vědět, tak za pár týdnů odstartuje cyklistická sezóna.
Prima CUP startuje 12. dubna
03.03.2025 | Kategorie: MTB, ostatní
Byť zima o sobě ještě dává vědět, tak za pár týdnů odstartu​je cyklistická sezóna.
Superior XR: Evoluce X-Roadu, na kterou jsme čekali
03.03.2025 | Kategorie: gravel
Gravel scéna roste raketovým tempem a značky se předhánějí, kdo přijde s dokonalejším univerzálem.
Registrace ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 se otevře v pondělí 10. března
03.03.2025 | Kategorie: MTB
V pondělí 10. března v 10:00 hodin se otevře registrační systém pro úvodní závody volnočasového seriálu horských kol v olympijském cross country pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, včetně cyklistů s handicapem: ŠKODA Pražský MTB pohár 2025.
» více novinek a videí