Ořechy a semena jako kvalitní zdroj živin

Ořechy a semena jako kvalitní zdroj živin

Datum vydání: 08.11.2016

Ořechy a sem​ena rostlin považujeme za jedny z nejstarších potravinových zdrojů člověka. Již před 750 000 lety předchůdci moderního člověka organizovaně ořechy sbírali a konzumovali.

Ořechy patří do skupiny skořápkového ovoce. Mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy patří vlašské ořechy, lískové ořechy, jedlé kaštany, burské oříšky, mandle, piniové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, kešu oříšky, ořechy makadam, para ořechy, kokosový ořech.

Ořechy považujeme za nutričně velmi hodnotné potraviny s ochranným účinkem proti vzniku celé řady metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Ze zdravotních důvodů nás nejvíce zajímají tuky. Dle botanického druhu se celkový obsah lipidů pohybuje mezi 40 až 75 g/100 g. V ořeších převažují tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. Zastoupeny jsou především polynenasycené mastné kyseliny řady omega-6. Lidskému tělu je však nezbytné zajistit také mastné kyseliny řady omega-3. Na „omega trojky“ jsou z ořechů nejbohatší mandle a vlašské ořechy. Obsah nasycených mastných kyseliny, které zvyšují hladiny cholesterolu v krvi a podporují rozvoj aterosklerózy, je v ořeších velmi nízký. Jedinou výjimkou je tuk kokosový.

Ořechy (nejvíce arašídy) jsou výborným zdroj fosfolipidů - tuků, které jsou důležitou strukturou nervové tkáně a všech buněčných membrán. Vysoké množství lipidů činí z ořechů energeticky velmi bohaté potraviny. Průměrná energetická hodnota většiny druhů ořechů dosahuje 600-750 kcal/100 g. Z tohoto důvodu je třeba hlídat jejich spotřebu u jedinců s nadváhou a nízkou fyzickou aktivitou. I „nejzdravější“ tuky s obsahem mastných kyselin řady omega-3 přináší stejné množství kalorií jako všechny ostatní tuky.

 
Naštěstí je energetická nálož ořechů „ředěna“ přítomností vlákniny. Ořechy považujeme za bohatý zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny. Vysoké množství tuků a vlákniny na jedné straně a nízký podíl „pomalých“ sacharidů na straně druhé činí z ořechů potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem (GI 10-20).

Ořechy vykazují značnou sytící schopnost. Jejich přídavek do zeleninových či ovocných salátů, luštěninový a cereálních pokrmů pomáhá k delšímu udržení sytosti. Ořechy se od ostatních potravin rostlinného původu liší vyšším obsahem bílkovin. Ve 100 g suchých ořechů se nachází od 7 do 25 g bílkovin. Přínosná je přítomnost fytosterolů – látek chránící lidský organismus před rozvojem kardiovaskulárních chorob a karcinomem tlustého střeva. Ze skořápkového ovoce také získáme mnoho minerálních látek a stopových prvků.
 

Ořechy jsou výtečným zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, jodu, mědi, selenu. Ve své přirozené podobě jsou poměrně chudé na sodík. Jiná situace však panuje u solených arašídů, mandlí, pistácií… Nejdůležitějším vitamínem ořechů je vit E. Nejvíce ho nalezneme v pistáciích, mandlích, vlašských a lískových ořeších.

Ořechy jsou vítaným obohacením našeho jídelníčku. Bohužel ne všichni lidé mohou plně využívat jejich zdravotních a chuťových přínosů. Skořápkové ovoce je zdrojem řady sloučenin, které způsobují u senzitivních jedinců rychlé alergické reakce. Již po 2-4 minutách po konzumaci dochází ke kožním projevům či postižení zažívacího traktu. U alergií na ořechy je třeba chránit se před konzumací nejen ořechů samotných, ale také potravin, při jejichž výrobě mohly být ořechy použity, třebaže jen jako minoritní surovina.

Špatně skladované ořechy mohou být významným zdrojem aflatoxinů - typu mykotoxinů, které jsou silnými karcinogeny. Skořápkové ovoce i všechna rostlinná semena jsou díky vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin náchylná k oxidaci – žluknutí tuků. Proto je třeba uchovávat je v suchém, tmavém prostředí s vyrovnanou teplotou. Při koupi ořechů je důležité sledovat datum spotřeby. Nikdy nekupujte ořechy expirované. Po otevření balení plody překontrolujte. Jakýkoliv náznak plesnivění je pokyn pro vyhození celého výrobku.

Ořechy s oblibou konzumujeme samostatně. Využít se však také dají k ochucení hotových pokrmů, zeleninových a ovocných salátů. Nejvýhodnější je využívat ořechů v jejich původní – surové podobě. Při tepelné úpravě dochází ke ztrátám řady nutrientů i produkci sloučenin se zdraví škodlivými účinky.
 
Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama ► 






Reklama 


Aktuální novinky a videa

Test trenažéru Garmin Tacx Neo 2T
14.12.2024 | Kategorie: Testy
Garmin Tacx Neo 2T patří mezi nejmodernější cyklistické trenažéry na trhu a nabízí široké spektrum funkcí pro efektivní indoor trénink.
Nový cyklistický fenomén: Colnago Y1Rs, kolo Tadeje Pogačara
13.12.2024 | Kategorie: silniční
Italská značka Colnago představila své nové závodní kolo Y1Rs, na kterém bude jezdit Tadej Pogačar a tým UAE Team Emirates.
Pogačar chce v roce 2025 obhájit duhový dres i vítězství na Tour de France
12.12.2024 | Kategorie: silniční
Úřadující mistr světa Tadej Pogačar na tiskové konferenci ve španělském Benidormu poodhalil své závodní plány na rok 2025.
Kola s vlnitým profilem – Equator představuje svou novinku kola WAVY za zaváděcí cenu do konce roku
11.12.2024 | Kategorie: Komerční sdělení
Český Equator představením titanových kol zdaleka nekončí a před Vánocemi uvádí na trh zapletená kola s vlnitým ráfkem příhodně nazvaná Wavy.
Lefevere na konci roku opustí roli šéfa týmu Soudal Quick-Step
11.12.2024 | Kategorie: ostatní
Cyklistická stáj Soudal Quick-Step oznámila, že Patrick Lefevere 31. prosince 2024 odstoupí z pozice generálního ředitele.
Tom Pidcock mění tým, kola Pinarello si však ponechá
10.12.2024 | Kategorie: ostatní
Britský cyklista Tom Pidcock, známý svou všestranností a úspěchy na horských kolech i v cyklokrosu, udělal významný krok ve své kariéře – od roku 2025 bude závodit za tým Q36.5. 
Wout van Aert plánuje pouze šest startů v cyklokrosové sezóně, světový šampionát vynechá
10.12.2024 | Kategorie: cyklokros
Belgický cyklista Wout van Aert, trojnásobný mistr světa v cyklokrosu, oznámil svůj zimní program.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (9.12-15.12.2024)
09.12.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Připravili jsme pro vás přehled nejlepších slevových akcí, které tento týden cyklistika nabízí!
Zaplněný sál ŠKODA Pražského MTB poháru tleskal Petrovi Markovi
09.12.2024 | Kategorie: MTB
Stojící, zaplněný sál Lidového domu ve Kbelích, se v rámci Slavnostního večera ŠKODA Pražského MTB poháru, dlouhým potleskem rozloučil se zakladatelem disciplíny MTB v České republice, prezidentem Českého svazu cyklistiky a výjimečným člověkem, Petrem Markem.
Kalas se stane novým partnerem Nizozemské federace
05.12.2024 | Kategorie: MTB, silniční
Česká značka Kalas Sportswear, přední globální výrobce cyklistického oblečení, se od roku 2025 stane novým partnerem Královské nizozemské cyklistické federace (KNWU).
» více novinek a videí